FAGYASZTÓ ALAGÚT LÁNC

Fagyasztási eljárás az alagutas rendszer
 

Fagyasztó 1

Általános leírás:

Az élelmiszeriparban elterjedt fagyasztási eljárás az alagutas rendszer, vagy ismertebb nevén a fagyasztóalagút. A hűtést igénylő termék a termelési területről jut a hűtő térbe láncos szállító pálya segítségével. A lánc sebességének változtatásával jól szabályozhatóak a termék hűtésére vonatkozó paraméterek. A lehűtés gyorsasága, mértéke.  A hűtési eljárás során a hűtőtérben a hűtőközeget egy hőmérséklet által szabályozott szelepen és egy fúvókacsoporton keresztül permetezik a termékre. A cseppfolyós nitrogén közvetlen elpárolgásával keletkező hideg gázt a keringető ventilátorok áramoltatják a szállítólánc, illetve a termékek fölött. Az alagutas fagyasztás továbbfejlesztett változata a spirálfagyasztó, spirálsokkoló. Helyigényét tekintve egy optimálisabb megoldás. Lehetővé teszi a kisebb alapterületen, nagyobb fagyasztási teljesítménynek a megvalósítását.

A pálya vetülete lehet kör, de gyakran ellipszis formájú. A kamraszerkezeten belül a láncos pálya spirálisan kerül kialakításra.

Fagyasztó 2

Alkalmazási terület:

A jégkrém- és édességgyártás során fagylaltok és fagylalttorták kéregfagyasztására, vagy teljes átfagyasztására.

Üzemeltetési körülmények:

A lánc folyamatos hőingadozásnak, nedves, korróziót okozót közegnek van kitéve.

Elvárt élettartam:

3-4 év

Fagyasztó 3

Üzemeltetési és kiválasztási tapasztalataink:

A szállító lánc folyamatos hőingadozásnak van kitéve a fagyasztótérbe való be- és kilépés során. Sok esetben számolni kell azzal a jelenséggel is, hogy amikor az alacsony hőmérsékletre lehűlt lánc kilép a környezeti hőmérsékletre a levegő páratartalma kicsapódik azon, majd ráderesedik, esetenként ráfagy. A nedvességgel telített atmoszféra a termék védelme érdekében kerül alkalmazásra, ugyanakkor ez a szállító láncra nézve komoly műszaki körültekintést követel meg. A korróziós hatások kivédése, illetve a lánc elemeinek összerágódásának elkerülése érdekében a gyártást az alábbi alapanyag kombinációkból valósítjuk meg:

Heveder: 1.4301
Görgő: 1.4401
Csap: 1.4310
Hüvely: 1.4401

Vagy: A csapszegek, hüvelyek és görgők galvanikusan cinkezettek, sárgán krómozottak, a hevederek mechanikusan cinkezettek.

A spirálfagyasztók esetében az alkalmazott lánc a korábban leírt igénybevételeken túl még szögben is fut, ami a görgőslánc és a lánckerék geometriai kialakításánál fontos, figyelembe veendő körülmény.

AJÁNLATKÉRÉSÉRT KATTINTSON IDE!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!