Lánchajtásokról általában

A lánchajtások a burkoló hajtások csoportjába tartoznak, csakúgy, mint a szíj hajtások. Hatásfok tekintetében jobbak, mint a szíj vagy a fogaskerékhajtások.

A szíj vagy fogaskerékhajtáshoz képest a karbantartási költségei magasabbak, de viszont a lánc a szennyeződésekkel szemben érzéketlenebb. A lánchajtásnál lehetséges egy lánccal több lánckerék meghajtása is.

Görgős lánc felépítése:

Az acél csuklósláncok, különösen a görgősláncok , az erős verseny ellenére  is fontos helyet töltenek be a piacon meghajtó-és szállítóelemként. Különleges megoldásokkal naponta új felhasználási területen jelennek meg, ilyenek például a karbantartás szegény görgős láncok.

A kopásállóságuknak köszönhetően a görgős láncoknak van a legnagyobb jelentőségük és a legsokoldalúbb felhasználásuk.

A görgős lánc alkotórészei a következőképpen vannak összeállítva:

A csap és a hüvely siklócsapágyként működik. A hüvely a belső hevederbe a csapszeg a külső hevederbe van sajtolva. A csap és a külső heveder kapcsolatát szegecselés biztosítja.

A görgős láncoknál a szakszerű kenés elengedhetetlen a zajcsökkentés és az elvárt üzemelési élettartam miatt. Kivétel ez alól a karbantartás mentes görgős lánc.

A lánchajtás élettartamát és a terhelhetőségét a heveder és a csapok kopásállósága, kifáradási határa illetve a görgők és a hüvelyek kifáradási határa határozza meg.

Lánc alkotóelemei:

Heveder

A hevedergyártást feltekercselt heveder szalagból,  automata préssel, többlépcsős szerszámmal végzik.  A nagyobb osztású láncok hevederét először kivágják, utána pedig lyukasztják.

A hevederek furatait hidegalakítással kalibrálják, ettől méret és alakhelyes keményített felületet kapnak.

A nemesítéssel megkapja a szükséges szilárdságot. A felületet golyószórással, koptatással tisztítják és simítják.

Csap

A lánccsap előállításához általában hidegen húzott betétedzésű acélt használnak, különleges esetben nemesítető acélból készítik. A csapok betét edzésével magas kopásellenállás érhető el.

A csapokat huzalból vágják nagy sebességű daraboló gépeken, melyen további utómunkát végeznek.

Hüvely

 

 

 

 

 

 

A hüvelyeket több módozatban lehet gyártani.

  • Hidegen hengerelt ötvözött betétedzésű acélszalagból göngyölítik több lépcsőben
  • Hidegfolyatási technológiánál egy pontosan darabolt huzalanyagot több lépcsőben alakítanak. Így kiváló lesz a hengeresség és a körkörösség.
  • Cső leszúrással vagy egyedi megmunkálással, esztergálással.

A görgő gyártás lépései alapanyagai a láncpersellyel megegyeznek.

 

Csőcsapos láncok:

A csőcsapos láncokat a gyári szabványok (DIN 8187, DIN 8188, DIN 8188) szerint hüvelyes, vagy görgős kivitelben készítik el. Mivel ezek a láncok is szabvány szerint készülnek a standard lánckerekek alkalmazhatóak. A csőcsapos láncok furatba helyezhető elemek segítségével sokoldalúan használhatóak. Különösen alkalmasak számos ágazatban automatizáláshoz. Előszeretettel alkalmazzák válogató sorokon, páternoszter rendszereken, szállítóláncoknál.