Vonó- és szállító láncok és szállítóláncok általában

A DIN és a gyári szabványoknak megfelelő görgős- és hüvelyes láncokat szállítóláncként alkalmazzák. A láncokat egyesével, párosával vagy többszörösen lehet elrendezni.

Példának okáért a hosszított csapos (regiszter csap) vagy csőcsapos láncok közzé egyedileg kialakított szállítóelemet (csövet, rudat) lehet beépíteni.

A szállítóláncokat is, mint a görgős láncokat szabványos vagy egyedi építőelemmel lehet ellátni. Ezek az építőelemek lehetnek a lánc anyagából kihajtva (pl. rédlerek, álló fülezett) vagy utólag hegesztet eljárással rögzítve.

Bevonattal ellátott szállítóláncok:

Klik-Top, vulkanised chain.

Évtizedek óta a különböző ipari ágazatokban használnak görgősláncokat rávulkanizált, ill. ráöntött elasztomerprofillal. Az elasztomer profilt az acél kengyeltengelyre rávulkanizálják vagy ráöntik. Elsősorban anyagtovábbítás és megvezetés a cél úgy hogy az anyag ne sérüljön.

Torlasztópálya láncok

Folyamatosan érkező darabo , mint pl.: palatták, csomagok, dobozok stb. szállítására alkalmas berendezéseket növekvő számban torlasztó lánccal látnak el. Működési elve szerint itt a szállítandó árut a párhuzamosan elrendezett szállítólánc szabadon futó görgői szállítják.  A láncokat az oldalsó támasztó görgőkkel hajtják meg, a láncot a hozzá való profilsínnel vezetik meg. A vezetés szükséges az oldalirányú mozgás megakadályozására.

A szállítandó áru feltorlódik a lánc folyamatos sebességgel továbbfuthat, mert a szabadonfutó görgők az áru alatt elforognak. Így az érzékeny áru is biztonsággal szállítható.